پیام رئیس دانشگاه

در بهمن ۱۳۹۳ مقارن با پنجاهمین سالگرد تأسیس دانشگاه صنعتی شریف، شورای برنامه‌ریزی راهبردی دانشگاه تشکیل شد. این شورا که متشکل از تعدادی از معاونین و مسئولین اجرایی دانشگاه و نیز تعدادی از همکاران عضو هیئت‌علمی با سوابق، تفکرات و سلایق مختلف است، وظیفه تدوین برنامه راهبردی دانشگاه برای یک افق ده‌ساله و نظارت بر اجرای آن را بر عهده دارد.

جلسات ابتدایی به مباحث زیربنایی و تبیین فلسفه وجودی دانشگاه­ ها در جهان امروز اختصاص یافت. سپس جایگاه دانشگاه صنعتی شریف در نظام آموزش و پژوهش کشور، نقش این دانشگاه در حل مسائل اساسی و کمک به توسعه علمی و اقتصادی کشور و نیز انتظاراتی که سیاست‌گذاران، مسئولین، جامعه علمی و جامعه عمومی از این دانشگاه دارند، موردبررسی و تحلیل قرار گرفت. نتیجه این هم‌اندیشی که با بررسی اسناد بالادستی همراه بود، جهت­ گیری کلان دانشگاه را مشخص کرد. ۱) حفظ موقعیت برتر و سرآمدی در کیفیت آموزش و تنوع‌بخشی به رشته­ ها (به‌ویژه در تحصیلات تکمیلی)؛ ۲) عملکرد پژوهشی و حرکت در مرزهای دانش؛ ۳) ارتباط با صنعت و حل مسائل اساسی کشور؛ و ۴) تجاری‌سازی دستاوردهای پژوهشی و ترویج کارآفرینی فناورانه ازجمله محورهای اصلی جهت­ گیری دانشگاه صنعتی شریف در افق ده­ ساله به شمار می‌روند. بدین ترتیب انتظار می­ رود که دانشگاه صنعتی شریف تا سال ۱۴۰۵ شمسی به شاخص­ ترین دانشگاه در منطقه تبدیل‌شده و در زمره ۲۰۰ دانشگاه برتر جهان قرار گیرد. همچنین مؤثرترین دانشگاه کشور در توسعه سرمایه انسانی و توسعه پایدار جامعه از طﺮیق تربیت نسل آینده و نیز توسعه و به‌کارگیری علوم، دانش و فناوری­ های نوین با اولویت در تأمین نیازهای اساسی کشور باشد.

جهت­ گیری کلان (شامل مأموریت و چشم ­انداز) با الفاظ و عباراتی کلی بیان می­ شوند که ارتباط برقرار کردن افراد و گروه­ ها در لایه­ های زیرین سازمان با آن دشوار است. لذا لازم بود تا این جهت­ گیری به اهداف قابل‌سنجش ترجمه شوند. در همین راستا، مجموعاً ۶۰ هدف راهبردی شناسایی و روابط علی میان آن­ها در قالب یک نقشه استراتژی مدون شد. سپس اهدافی که دارای اولویت بالاتری بودند، انتخاب و برای آن­ها برنامه عملیاتی تهیه شد. بدین ترتیب دانشگاه یک گام به‌سوی اجرایی کردن اهداف راهبردی برداشته است و امید می­ رود که به‌زودی بخشی از برنامه­ ها به اجرا درآیند و تحولات قابل‌توجهی را در دانشگاه رقم بزنند. در نوشتاری که ازنظر می­گذرد، تلاش شده است که جهت­ گیری و اهداف راهبردی دانشگاه صنعتی شریف همراه با فرایندی که برای دستیابی به این نتایج طی شده است، به‌اختصار تشریح شود. جزییات بیشتر این برنامه در اسناد پشتیبان قابل‌دستیابی است.

لازم می­ دانم از تلاش و همکاری اعضای هیئت‌علمی، کارکنان، دانشجویان و فارغ­ التحصیلانی که در تدوین و به اجرا گذاشتن برنامه راهبردی دانشگاه صنعتی شریف مشارکت داشته و دانشگاه خود را در این مسیر یاری کرده ­اند، صمیمانه تشکر و قدردانی کنم. پیشاپیش از همه‌ی کسانی که با همت والای خود برای تحقق اهداف و جامه عمل پوشاندن به چشم ­انداز دانشگاه تلاش خواهند کرد، سپاسگزارم.

 

محمود فتوحی فیروزآباد

رییس دانشگاه صنعتی شریف

دی ۱۳۹۶